Suunnitelmissa kevätpentuja Tarralle ja Unskille

1297855519_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

(kuva:Kirsti Hassinen)

Vuosien miettimisen jälkeen on vihdoin päätetty toteuttaa Tarran ja Unskin (ja Tiinan ja Terhin)yhteisprojekti. Monta kertaa ovat tulevat vanhemmat istuneet vierekkäin auton takakontissa kuin vanha pariskunta. Unskiin olen tutustunut vuosien mittaan hyvin ja pidän erityisesti sen luonteesta.  Tarra  ja Unski ovat luonteeltaan samanoloisia ja uskon että yhdistelmänä pennuista voisi tulla mukavia ja tasapainoisia kotikoiria joiden kanssa on myös helppo harrastaa.

Molemmat vanhemmat ja suuri osa sukulaisista on terveystarkastettu ja luonnetestattu.Tarran puolelta silmiä on tarkastettu paljon, myös vanhana ja kaikki ovat olleet terveitä. Myös Unskin puolelta silmiä on tarkastettu paljon ja sieltä on löytynyt jonkin verran kaihia. Tieto kuitenkin lisää tuskaa, eikä tutkimaton tai nuorena tarkastettu koira ole mielestäni terve. Molemmat vanhemmat ovat Prcd-Pra vapaita, mutta rodussa esiintyy myös toista pra-tyyppiä, johon toistaiseksi ei ole testiä.

Pentue rekisteröidään Pilvipolun kennelnimelle yhteistyössä Kirstin kanssa, mutta syntyy Tarran kotona Siilinjärvellä. Suuret kiitokset Kirstille kennelnimen lainasta ja kokemuksen antamisesta käyttöön. Pennut myydään tunnistusmerkittyinä ja eläinlääkärin tarkastamina. Yhdistelmä on jalostustoimikunnan hyväksymä.

Tarra asuu Siilinjärvellä ja Unski Kuopiossa, molempiin vanhempiin on mahdollista käydä tutustumassa.

 

HK1 BH Pilvipolun Maa-Tushka "Tarra"

1295693773_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

synt. 19.3.2006, rek.nro. FIN24511/06

Terveys

Silmät terveet 11.12.2010, Prcd-Pra  A (terve), Lonkat B/B, Kyynärät 0/0, Polvet 0/0

Tulokset

BH Joensuu 15.6.2010

HK 1 Iisalmi 19.6.2011

Luonnetesti: +1, +1, +1, -1, +1, +3, +1,+ 3, +++ yht. +140, laukausvarma

Tarra on lähes viisivuotias, avoin ja ystävällinen koira. Se elää maalla lapsiperheessä johon kuluu muitakin eläimiä hevosista kanoihin. Kaikkien kanssa Tarra tulee hyvin toimeen. Maalla asumisesta huolimatta sen kanssa on aina ollut helppo liikkua missä vain, Tarra sopeutuu hyvin paikkaan kuin paikkaan.

Vahtimistaipumusta sillä ei juurikaan ole, vaan Tarra jättää ne hommat suosiolla Pyryn hoidettaviksi ja korkeintaan vähän haukkuu mukana. Muutenkin Tarra on varsin hiljainen koira, haukkuu vain leikkiessä ja hakumetsässä työn puolesta.

Kotioloissa lähes huomaamattomasta koirasta tulee kuitenkin mitä mukavin harrastuskoira kun sille annetaan tehtäviä. Harrastuskoirana se on nopea ja säpäkkä ja tekee todella mielellään töitä. Kilpeläisen Lea hakuleirillä kuvasi sitä sanalla kelpiemäinen. Nuorempana tämä ominaisuus meinasi tuottaa ongelmia yksinkertaisesti siksi että ohjaaja ei ollut riittävän nopea. Toisaalta, tulipahan opeteltua uusia koulutustapoja...HymyTarran kanssa harrastetaan pk-hakua, jossa se maastossa onkin varma ja hyvä. Tottelevaisuuskin sujuu ihan mukavasti ja kesällä 2011 käytiin korkkaamassa koeura tuloksella  258 p. ja HK 1. Agilityäkin on kokeiltu  lainaohjaajan kanssa ja Tarra toimi nopeana ja ketteränä koirana hyvin.

Poronpaimennuskokeessa on käyty vuonna 2009 jolloin porot eivät kiinnostaneet riittävästi, todennäköisesti seuraavana päivänä alkaneen juoksun vuoksi. Viime vuonna käytiin Kuukkaan aidassa kokeilemassa ja Tarra olikin oma itsensä toimien aidassa hienosti. Useampi sisaruksista ja koko emälinja on kuitenkin testattu poroilla hyvin tuloksin.

Riistaviettiä löytyy jonkin verran, mutta aktiivisesti esim. jälkiä Tarra ei etsi. Sillä on kuitenkin melko voimakas saalisvietti ja pois pinkovan pupun perässä on kiva juosta. Pihassa Tarra pysyy hyvin.

Terveystarkastukset on tehty ja terveeksi todettu. Eläinlääkärillä on tarvinnut käydä vain rokotuksissa.

Ulkonäöltään Tarra on rodunomainen, näyttelyistä on kerätty eriä ja eh:ta, kaksi sertiäkin on saatu.

BH FI MVA Nequam Jesse Juntamo "Unski"

1295786539_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

synt. 30.4.2006, rek.nro. FIN35300/06

Terveys

Silmät terveet 3.1.2011, Prcd-Pra A (terve), Lonkat B/A, Kyynärät 0/0, Polvet 0/0

Tulokset

BH 16.5.2009 Kuopio, FI MVA 26.3.2009

Luonnetesti +1, +1, +1, +2, +1, +2, +1, +3, +++ yht. +155, laukausvarma

Poropaimennustesti suoritettu 6.3.2009 Pello KP, Poropaimennuskilpailu 6.3.2010 Pudasjärvi, sijoitus 8.

PAHA-ALO0 53/194/247 Leppävirta 3.7.2010

Unskin omistajan kertomaa:

Unski asuu maalla neljän koiran laumassa ja tulee hyvin toimeen oman lauman uroskoirien kanssa. Unski on avoin ja ystävällinen, mutta ei tunge vieraiden ihmisten syliin. Ihmis- ja koiraseurassa Unski on itsevarma ja sen kanssa on helppo liikkua treenipaikoilla ja erilaisissa tapahtumissa. Unski ei juurikaan vahdi, mutta ilmoittaa pihaan tulevat vieraat, se on sille sallittua. Unskilla ei ole riistaviettiä, mutta näköetäisyydellä olevan pupun perään saattaa ottaa muutaman loikan. Unski ei ole koskaan kärsinyt eroahdistuksesta ja on arkielämässä kaikin puolin helppo ja rauhallinen koira.

Unski on ensimmäinen oma koirani ja sen kanssa ei ollut alunperin tarkoitus harrastaa mitään. Unskin ollessa vajaan vuoden menin käymään Kuopiossa lappalaiskoiraharrastajien tokoharjoituksissa. Siellä huomasin, että minulla on "pellossa" kasvaneen nuoren koiran kanssa paljon tekemistä. Unski oli hyvin vastaanottavainen kaikelle uudelle ja tottui nopeasti koirahäiriöön. Nopea edistyminen sai innostumaan koiraharrastuksista enemmän ja hakeuduttiin samana syksynä hakuryhmään Siilinjärvelle. Sille tielle jäätiin ja sen jälkeen onkin puuhailtu kaikenlaista. Päälajina Unski harrastaa PK-hakua ja tottista, BH -koe suoritettiin hyväksytysti Unskin ollessa 3v. Unski on myös suorittanut poropaimennustestin  kunniamaininnan kera ja osallistunut poropaimennuskilpailuun. Ulkomuodoltaan Unski on rodunomainen ja saavutti Suomen muotovalion arvon vähän alle 3-vuotiaana.

Harrastuskoirana Unski on aktiivinen ja halukas työskentelemään, se on helposti motivoitavissa ruualla, palloilla ja patuikoilla. Tärkeintä Unskille on se, että sen kanssa tehdään jotain yhdessä, sillä mitä tehdään ei ole niin suurta väliä.

Unski täyttää huhtikuussa 5 vuotta ja on ollut koko elämänsä ajan perusterve. Eläinlääkärillä on käyty lähinnä rokotuksissa.

Lisätietoja Unskista saat Terhiltä p. 044 722 6175

Pentujen odotetaan syntyvän pääsiäisen aikoihin, jolloin luovutus osuisi juhannuksen tienoille.

Jos kiinnostuit yhdistelmästä, niin ota yhteyttä Tiina Kariin p. 041 436 9345